VRF Sistem Nedir?
Klima teknolojisinin bir adım daha ileri taşınarak; bir dış üniteye tek bir bakır boru hattı üzerinden değişik tip ve kapasitelerde çok sayıda iç ünitenin bağlanabildiği, ısıtma ve/veya soğutma yapabilen direkt genleşmeli merkezi klima sistemleridir. Modüler ve kompakt yapıları, esnek tasarım kriterleri, enerji verimliliği, her mahalin bağımsız olarak kontrol edilebilmesi, bakım kolaylığı, uzun ömürlü olması, sessiz çalışması, yedekleme gerektirmemesi, çevre dostu olması ve kolay işletilebilmesi gibi üstün özellikleri ile ön plana çıkan VRF klima sistemleri evlerden iş merkezlerine, otellerden plazalara, hastanelerden çok katlı akıllı binalara kadar bir çok yapıda uygulanabilmektedir.
VRF AVANTAJLARI:
· Bireysel İklimlendirme Sistemi:
VRV sistemi ile birbirinden bağımsız odalar birbirinden bağımsız sıcaklıklarda kontrol edilebilir. ±0.5°C'lik hassasiyet, oda sıcaklığının kontrol altında tutulmasını sağlar. Uygulama inverter ve iç ünite expansion valfi tarafından kontrol edilir. VRV / VRF sistemlerinin alışılmış split klima sistemlerinden temel farkı tek bir soğutucu hattına isteğe bağlı olarak 8-40 HP kapasite aralığında maksimum 5 dış ve 40 iç ünitenin bağlanabilmesi ve gelişmiş kontrol imkanlarıdır.
· Sistemin yıllık çalışma süresinde artış:
VRF sistemleri yüksek teknoloji ile işbirliği, inverter ve sabit hızlı kompresörlerin mükemmel uyumu ile sistemin yıllık çalışma kapasitesi arttırılmıştır.
· Daha çok insan için daha iyi konfor kontrolü:
Benzersiz teknolojisi ile VRF Klima Sistemleri, yeni veya eski, küçük binalardan büyük binalara tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılamaktadır.Konfor kontrolü ile tüm sistemi iç dış ünite arasındaki kablolar yardımı ile kontrol etmek mümkündür. Bu sayede kablolama işlemi basitleşirken yanlış bağlantı hataları düzeltilmektedir.
· Tüm binanın klima sisteminin kontrolü:
VRF sistemlerde 48 iç üniteye kadar iç ünite tek bir merkezden kontrol edilebilir.Merkezi kontrol için gereken opsiyonel kumandalar kolayca montaj edilebilir ve binanın yapısına ve kullanım amaçlarına göre sistem kolayca dizayn edilebilir.
· Yüksek tasarım esnekliği:
VRF sistemin iç ünite bağlanma oranı, dış ünitenin kapasitesinin %50'sinden %140'sine kadar değişebilir.Böylece tek bir soğutucu sisteme bağlanabilen 52 iç ünite ile yüksek düzeyde çeşitlilik sağlanır, Oteller, işyerleri, konutlar, ve ofisler bu seçim aralığına göre dizayn edilir.
· Kullanım alanlarında daha yüksek konfor ve tasarruf:
Sistem yüklemesine gereken soğutucu sirkülasyon miktarının daha kusursuzca kontrol edilebilmesi sağlayan inverter ve sabit hızlı kompresörüyle bağlantılı olarak kullanılan doğrusal basamak denetimi uygulaması konfor ve enerji tasarrufu sağlar. Bu aynı zamanda kapasite denetimi kullanımıyla rahat bir konfor olanağı sunar . Inverter kompresör değişken kapasitelerle enerji tasarrufunu, sabit hızlı kompresör maksimum performans sunumunu sağlamaktadır.
· Yüksek güvenirlik:
kompresörün başlatılma ve durdurulma sayısını azaltan denetimin yanı sıra, döngü her bir kompresörün dayanıklılığını ve güvenirliliğini arttırır.Inverter teknolojisi sistemdeki tek inverter kompresörle sağlanırken, diğer standart kompresörlerle de tam kapasite yakalanması sağlanır.
· Az alan işgali:
VRF sistemleri kompakt dizaynları ve yüksek çalışma standartları sayesinde kurulum için daha az yer gerektirir.%33'e varan oranda alan tasarrufu sağlar.
· Düşük ses seviyesi:
VRF dış ünitelerde, yeni çift kat koruyuculu kasa ve büyük fan sayesinde çalışma gürültüsü azaltılmıştır. Gürültü seviyesi sessiz mod seçildiğinde normal işletim moduna göre 4-5 dB azaltılabilir.Yatak odaları ve sessizlik istenen diğer odalar için kullanışlı olan sessiz iç ünite seçim imkanları bulunmaktadır.
· Düşük işletme maliyeti:
VRF sistemler ile 140 metreye varan basit borulama imkanı sağlanır ve R410A soğutucunun kullanımı ile hem işletme maliyetleri azaltılır hem de montajda kolaylık elde edilir.
· Uzun ömür ve yatırım en kısa sürede geri dönmesi:
VRF sistemler kurulduktan sonra sağladığı enerji kazanımları ve uzun ömrü sayesinde işletmeye tasarruf sağlar.
VRF klimalar; değişken debili soğutucu akışkan sistemleri demektir. Yani sistem içerisinde barındırdığı akışkan debisini değiştirerek ihtiyaç olan kapasiteyi, tam ve net olarak ayarlayabilmektedir. VRF sistemler de çevre dostu R-410A soğutucu akışkan ve akıllı inverter teknolojisi kullanmaktadır. VRF klimalarda sistem; birden fazla iç ünitenin tek bir bakır boru hattı ile aynı dış ünite ve dış ünite grubuna bağlı çalışmasına olanak sağlamaktadır. Gelişmiş ısı geri kazanımı, ısıtma, soğutma ve havalandırma işlemlerini aynı anda tek bir sistem ile yapmanıza olanak sağlayarak enerji verimliliğini arttırmakta ve işlem maliyetini azaltmaktadır. Ayrıca VRF teknolojisi, bölgesel iklimlendirme kontrolü sayesinde kullanıcıların konfor şartlarını kendi tercihlerine göre ayarlama imkanı sunmaktadır. VRF klima sistemleri bu özellikleriyle oteller, plazalar, fabrikalar, tiyatrolar, hastaneler, havaalanları ve diğer büyük çaplı binalar için kullanılır. Hem VRF sistemi, hem de VRV sistemleri aynı teknolojik sistemler olup ayrı markalar tarafından kullanılırlar. VRF-VRV sistemlerde havayı işleyen çok sayıda iç ünite modüler bir dış kondens üniteye bağlanır ve böylece ısıtma-soğutma işlemini yapar. VRF klima sistemleri; tek dış ünite ile birden çok iç ünitenin bağımsız olarak kontrol edilebildiği sistemdir. Bu özelliği ile VRF klima sistemleri oteller, plazalar, fabrikalar, tiyatrolar, hastaneler ve diğer büyük çaplı binalar için tercih edilir.
VRF Sistemi Çalışma Mantığı
VRF sistemi nasıl çalışır diye düşünenler için ilk olarak; VRF klima sistemlerinin temelde dış ortama yerleştirilen bir dış ünite grubu, buna bağlı çok sayıda iç ünite, hassas kontrollü bir otomasyon sistemi, bakır boru hattı ile sistemde dolaşan soğutucu gazdan oluştuğunu belirtelim. Merkezi klima sistemleri olarak da bilinen VRF klimalar çalışırken dış üniteden çıkan gaz ve sıvı, üniteler boyunca sistemi dolaşarak tekrar dış üniteye geri döner. VRF klima kullanımının avantajları da bu durumda ortaya çıkar. vrf sistemi VRF klima nasıl çalışır daha detaylı anlatacak olursak; her bir ünite ana boru hattına bağlanarak birbirinden bağımsız şekilde ayrı ayrı kontrol edilebilir. Dolayısıyla ihtiyaç duyulmayan alanlarda iklimlendirme yapılmaz. VRF sistemi, toplam kapasiteyi hassas olarak ayarlayabilen DC inverter kompresörlere sahip olduğu için odanın ihtiyacına göre gaz debisinin ayarlanmasını sağlar. Böylece minimum seviyede enerji tüketilir. VRF klima modelleri bir dış ünite grubuna çok sayıda ve farklı kapasite ile tipte iç üniteler bağlanabilmesine imkan verir. İç ünite kapasite toplamı dış ünite kapasitesinin %50’sinden az ve %130’undan fazla olmadığı sürece değişik kombinasyonda sistemler oluşturulabilir. Merkezi klima sistemleri olarak da bilinen VRF sistemi için iç ortam sıcaklığı (+)(-) 0,5 derece hassasiyetle kontrol edilir. VRF klimaların içinde bulunan sıcaklık ve basınç sensörleri her bir iç ünitenin dış üniteye olan uzaklığından etkilenmeden kapasite ihtiyacını belirleyebilir. Böylece sadece ihtiyaca cevap verecek şekilde enerji transferi gerçekleştirilir. VRF sistemler, dış ünite kondenserinin soğutulma şekline göre iki gruba ayrılırlar: 1. Hava Soğutmalı VRF Sistemleri VRF sistemi için hava soğutmalı olanlarda dış ünite kondenserinde ısı transferi fanlar yardımı ile havaya yapılmaktadır. En yaygın kullanılan VRF sistemleri olarak bilinmektedir. 2. Su Soğutmalı VRF Sistemleri Isının herhangi bir kaynaktan sağlanan suya aktarılmasıdır. Dış ünite boyutları küçüktür. Fana ihtiyaç duyulmayan vrf klima sistemleri olan su soğutmalı modellerde dış ünitelerin atmosfere temas etme zorunluluğu yoktur. Verimlik değerleri oldukça yüksek ve 5.00 üzeridir.
VRF sistemler işletme özelliklerine göre iki gruba ayrılırlar:
1. HeatPump VRF Sistemleri: HeatPump VRF sistemi nasıl çalışır diyorsanız bu sistemlerde bütün iç ünitelerin aynı modda çalışması gerektiğini söyleyebiliriz. Farklı sıcaklık değerlerine ayarlanabilen vrf klimalar, aynı anda ısıtma ya da aynı anda soğutma yapabilmektedir. En çok tercih edilen vrf sistemleridir. VRF sistem maliyeti olarak ekonomik seçenekler sunmaktadır.
2. HeatRecovery VRF Sistemleri: HeatRecovery merkezi klima sistemleri, istenen soğutma modunda çalıştırma yapmaktadır. HeatPump Sistemler ile aynı iç ünitelerin kullanıldığı VRF klima modellerinde ısı geri kazanımı temel amaçtır. VRF sistemi temel olarak tek merkezden çoklu iklimlendirme için kullanılmaktadır. Mekanın büyüklüğüne ve kişi kapasitesine göre vrf klima modelleri ve kapasiteleri değişeceği için vrf sistemi hakkında uzman olan klima satış merkezlerinden destek alınarak doğru klimanın belirlenmesi gerekir. Vrf sistemi nasıl çalışır ve nelere dikkat edilir sorularınızı da satış danışmanlarınız detaylı şekilde cevaplandıracaktır. Sizlere ise hem enerjiden hem de maliyetten tasarruf edeceğiniz klima kullanım deneyimi kalacaktır. VRF klima fiyatları ve sistemin özellikleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz.